Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

    NIKO     BELLIC                                   

Ő a legvalószerűbb  karakterek közül az egyik, aki valaha videojátékban megjelent. Egy háborús veterán volt Európában,  és egy ex-embercsempész. Sötét alakok palettájával találkozik a játékban, ezzel szembesül, mikor unokatestvére hívására megjelenik Liberty Cityben.

Kép

A játék idején  30 éves. Apja alkoholista volt, aki terrorizálta őt. Anyja jóságos ,gondoskodó természetű volt,  és sajnálta fiát, akit kényszerítettek, hogy olyan környezetben nőjjön fel,  mint ami a  jugoszláviai Koszovóban folyó háború volt, amiben dühös ifjú harcosként vett  részt. Niko több atrocitást követett el, és olyan dolgoknak volt szemtanúja  a háború alatt, ami egy életre szóló cinikus perspektívához vezetett. A meghatározó pillanat Nikonak az volt, mikor hadseregbeli  egysége tizenöt fiatalját lesből támadta meg az ellenség. Niko alig tudott elmenekülni, és barátai többségét megölte az ellenség.

 Később felfedezi, hogy az egység két életben maradt  tagja pénzért árusította ki az egységet. Niko megesküszik, hogy nyomára lel a bűnösöknek és bosszút áll rajtuk volt barátaiért.   Sok ideje rámegy a keresésre, azt tudja, hogy az áruló is   Libertyben tartózkodik. Csak idő kérdése, hogy keresztezzék egymás útját.

 

  p>

 

Kép

 

Amikor a háború véget ért , Nikónak nehézsége támadt beilleszkedni a normális életbe, nem tudott tisztességes munkát találni.  Bár egyelőre nem adta fel, nem távozott , elkezdett a következő 10 éven keresztül  dolgozni a bűnös alvilágban. Folytatta a kutatást , hogy fellelje, ki támadott lesből a hadseregbeli egységére, végül letartóztatják.  Szabadulása után éri a remény, hogy Liberty Cityben új élet várhat rá, unokatestvére hívó biztatása alapján.Főhősünk karakteres, humoros és hát profi, igazi személyisége van. Meg is esik rajta az ember szíve, mikor megérkezik a városba, rémes akcentusával együtt, és nem tudja, mit kezdjen magával.

Kép

Niko unokatesója, Roman hajlamos  költői túlzásokba esni, amikor levelében sportautókról beszél, meg ugye a luxusvilláról Liberty City előkelő negyedében. Ehelyett kap egy csótányoktól hemzsegő, lepukkant  bérlakást, és a derék unokatesó sem az a tehetős  bevándorló, aki bármit is kamatoztatott volna a híres amerikai álomból. Egy ótvar taxis vállalkozást üzemeltet, ő a fő dumagép és udvari bolond, akit senki nem vesz komolyan.

 Niko kemény múltja az unokatestvérnek hasznosnak bizonyul,meg tudja majd védeni   azoktól az uzsorásoktól, akik állandóan zaklatják őt. Niko nagyon szereti őt és meg is tesz mindent érte, ennek ellenére az gyakran viszi őt veszélyes helyzetekbe.

 

Kép

 Ideje tehát, hogy Niko saját kézbe vegye  jövőjét, és egy olyan úton induljon el, ami a saját malmára hajtja a vizet. Hírneve nő, egyre nagyobb lókötők figyelnek fel rá, tesz egy szívességet az ukrán maffiozónak, behajtja a védelmi pénzt  a makacs távol-keleti kutyáktól, pedig ők is csak azt keresik Libertyben, mint Niko. Szépen lassan belekeveredik a helyi alvilág ügyeibe, egyre magasabb szinten ontja a vért, miközben szépen megismerjük  a város összes utcáját, éjszakai klubját, kajáldáját, és bandafőnökét.

 

Kép

Ismeretségi köre folyamatosan bővül, egyre nagyvonalúbban jutalmazzák törekvéseit, ahogy látják, hogy ő nem olyan piti kis fogdmeg, ennek ellenére gyarló módon hátba döfik. Jófajta  kelet-európai neveltetésének köszönhetően minden ellene irányuló gaztettet idejében észrevesz és tud ellene lépni. A sikerhez, pénzhez, nőkhöz pedig könnyű hozzászokni és ezért áldozatokat vállalni.

 

Kép

 Ha kell, olyan eszközökhöz nyúl, amelyek bár kegyetleneknek tűnnek, korántsem annyira, mint nem is olyan régen  a balkáni konfliktus volt. A cél érdekében átgázol mindenkin, ha kell. Mindez játékos beállítottság kérdése. Figyelünk-e a járókelőkre ? Ha útban vannak, akkor miért ???

 

Kép

 

Kép

 

Kép

 

 "Az élet bonyolult. Embereket öltem. Embereket csempésztem. Embereket adtam el. Talán itt minden más lesz.” – hallható a Grand Theft Auto IV főszereplőjének, Niko Bellic-nek a szájából, miután megérkezik Liberty City-be. Derűlátó gondolatok egy erősen alvilági személytől, de ahogy elődei, ő sem tud semmit tenni sorsa ellen. Az alvilág beszippantja őt - ha akarja, ha nem - a kérdés már csak az, hogy meddig mer elmenni!

 

Kép

Kép

Kép